In de buurt
Er is genoeg te beleven
Ons hotel bevindt zich midden op de Veluwe! De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland.
Een gebied met mooie uitgestrekte zandverstuivingen en een rijke flora en fauna. Heerlijk om eens een stukje te wandelen of te fietsen.
LUNTEREN
De moeite van het ontdekken waard! Op de Veluwe ligt het geografische hart van Nederland rondom de Lunterse Goudsberg. Dit gebied heeft uitzonderlijke natuurlijke, cultuurhistorische en geologische kwaliteiten. Aktief stuifzandgebied, ongerepte heide waarop heidekoeien rondlopen, Celtic Fields met de reconstructie van een ijzertijdboerderij, middeleeuwse engen en een hessenweg, restanten van 19de-eeuwse industrialisatie, het (communale) Luntersche Buurtbosch met uitzichttoren De Koepel daar midden in en zeldzame flora en fauna vormen de ‘schatten’ in dit gebied.
MIDDELPUNT VAN NEDERLAND OP DE VELUWE
Op 16 oktober 1965 onthulde de voorzitter van de Gelderse VVV de heer J. Veth op één van de toppen van de Goudsberg, op de 51 meter hoge Lindeboomsberg, een zwerfsteen met daarop de inscriptie ‘Middelpunt van Nederland’. “U hebt Nederland een hart gegeven”, aldus de heer Veth.
Ir Wigman uit Lunteren had laten uitrekenen dat er vanaf dit middelpunt in alle windstreken (noord, zuid, oost en west), voor de drooglegging van de grote IJsselmeerpolders, evenveel land te vinden was.
UITZICHTTOREN ‘DE KOEPEL’
Toen notaris Van den Ham begon met het aanleggen van het Buurtbosch liet hij op de Galgenberg van 33 meter hoog eerst een theehuisje bouwen met een rieten puntdak. Later bouwde hij daar een stenen paviljoen met kantelen en in de zestiger jaren van de vorige eeuw kwam daar een verdieping op, de opgroeiende bomen belemmerden het uitzicht.
Hij gebruikte deze gebouwtjes als uitvalsbasis voor zijn inspectie-tochten. In 1913 na het overlijden van de ‘oude’ notaris werd er door veelzijdig kunstenaar, tevens architect W.O.J. Nieuwenkamp een geheel nieuw gebouw neergezet. Het kreeg nu het karakter van een uitkijktoren. In de zestiger jaren werd de toren opnieuw verhoogd tot 22 meter, zodat het mogelijk bleef over de bomen uit te kijken.
De Koepel, zoals de uitzichttoren wordt genoemd, is tegenwoordig een rijksmonument, evenals de waterpomp. In 2009 is “de Koepel” grondig gerestaureerd.
MUUR VAN MUSSERT (1930)
De in 1938 gebouwde ‘Muur van Mussert’ werd 150 meter lang en tien meter hoog. In de muur is een kamertje gemetseld waar Mussert zijn brieven aan Hitler schreef. Er kwam ook een vlaggenmast bij van 38 meter lengte. Bij de muur werden zes grote bijeenkomsten gehouden, “Hagespraken”, waar maximaal per keer zo’n 20.000 NSB’ers bij aanwezig waren. De NSB deed echter voorkomen – door foto’s te manipuleren – dat het er 50.000 tot 70.000 waren.[1] De financiering van het gehele complex kwam tot stand op basis van bijdragen van de leden van de NSB. Gedurende de jaren 1938-1941 werd er gebouwd, maar vermoedelijk is het complex niet geheel gerealiseerd zoals de oorspronkelijke bedoeling was. De oorlogsomstandigheden en gebrek aan financiën hebben voltooiing verhinderd. Vooral door het door de Duitsers ingestelde verbod op massabijeenkomsten van politieke partijen en de schaarser wordende benzine.
De NSB wilde met de Hagespraken de eenheid van de partij benadrukken. Ieder lid werd opgeroepen om jaarlijks op Tweede Pinksterdag acte de présence op de Goudsberg te geven. Het was het jaarlijkse moment waarop de NSB’ers zich onder elkaar konden voelen en waarop ze zich aan elkaar konden sterken, tegen wat werd ervaren als ‘de grote boze buitenwereld’. De opkomst was steevast groot: vele duizenden NSB-leden begaven zich naar dit jaarlijkse ‘uitje’.
PATHÉ BIOSCOOP EDE
Lekker even ontspannen en een filmpje pakken. Pathé Ede is een infotainmentcenter in Nederland, gelegen aan de A12 bij Ede. Pathé Ede is zowel een bioscoop als congreslocatie. Pathé Ede is actief op drie gebieden: Film, Event en Congres. De bioscoop begon onder de naam CineMec; sinds 2014 is de bioscoop onderdeel van Pathé Nederland.
NEDERLANDS TEGELMUSEUM, OTTERLO
Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke en historisch belangrijke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design.